fbpx

Spitskozijn

Home » Stelkozijnen

Stelkozijnen

Over het algemeen worden kunststof kozijnen zonder een stelkozijn gemonteerd, dus door middel van stompe montage. Het kozijn heeft dan meestal geen 20 mm aanslag rondom met afdichtingsrubbers. De belangrijkste reden hiervoor is de prijs. Het scheelt namelijk werk en materiaal kosten! Deze manier van monteren brengt echter flinke nadelen met zich mee. In dit artikel leggen we uit wat stelkozijnen zijn, hun voor- en nadelen, de opbouw en natuurlijk waarom Spitskozijn ervoor kiest om uitsluitend mét stelkozijnen te werken.

Ramen

Wat is een stelkozijn?

Een stelkozijn, ook wel bekend als stelkantstuk of stellijst, is een houten of kunststof lat of frame dat in de spouw (muuropening) wordt geplaatst, waardoor het de verbindingsbrug vormt tussen de buiten- en binnenmuur. Hierdoor zit het uiteindelijke montagekozijn veel steviger in de spouwmuur verankerd. Ook voorziet het een duurzame afdichting voor water, tocht en geluid. Het stelkozijn zorgt voor een stevige constructie waarin het kunststof kozijn vrij kan krimpen en uitzetten bij temperatuurveranderingen, wat bijdraagt aan de duurzaamheid van het kozijn op lange termijn.

Heb je altijd stelkozijnen nodig?

Stelkozijnen zijn niet noodzakelijk bij de montage van kunststof kozijnen, maar zeker te adviseren. Het zorgt voor een veel langere levensduur en is van groot belang voor inbraakwerendheid en duurzaamheid van kunststof kozijnen. Gezien de verlengde levensduur van kunststof kozijnen in combinatie met stelkozijnen is het altijd rendabel om ervoor te kiezen. Het overmatig gebruik van compriband, pur en kit bij stompe montage zorgt voor een verkorte levensduur doordat het op den duur vergaat. Ondanks dat uw kozijnen dan nog prima volstaan, is de hechting met de spouwmuur in gevaar gebracht. Dit kan lekkages, tocht en rot van het hout in de spouwmuur tot gevolg hebben.

Voordelen van een stelkozijn

De voordelen van een stelkozijn zijn divers en hebben een positieve invloed op de kozijnenconstructie:

 • Verhoogde stevigheid van de constructie.
 • Betere afdichting van kieren.
 • Verbeterde aansluiting van het kozijn.
 • Gemakkelijkere montage van het kozijn.
 • Verbeterde isolatiewaarden.
 • Strak en mooi afgewerkt resultaat.
 • Verminderde kans op scheuren in de binnenmuur door het ontbreken van grote ankers tussen het kozijn en de binnenmuur.
 • Minder gebruik van kit bij de montage; kitvoegen moeten na 5 tot 10 jaar vervangen worden.
 • Opvangen van werking van kunststof kozijnen als gevolg van temperatuurverschillen zonder beschadigingen.
 • Verlenging van de levensduur van het kozijn.
 • Voorkomen van loskomen van het kozijn bij montage zonder stelkozijn.
 • Verhoogde inbraakveiligheid, wat van belang is voor het politiekeurmerk (vereiste voor inbraakveiligheid klasse 2).
 • Verlenging van de levensduur van de gehele kozijnenconstructie.

Kortom, het gebruik van een stelkozijn biedt talrijke voordelen en zorgt voor een stevige, duurzame en inbraakveilige kozijnenconstructie met een strakke afwerking.

Nadelen van een stelkozijn

Hoewel het gebruik van een stelkozijn diverse voordelen met zich meebrengt, zijn er ook enkele nadelen waar rekening mee gehouden moet worden:

 • In oudere woningen kan er ruimte ontstaan als gevolg van het gebruik van een stelkozijn.
 • Het monteren van kozijnen met een stelkozijn vergt meer tijd (ongeveer een half uur extra per kozijn). Dit komt doordat het arbeidsintensiever is en er meer montagemateriaal nodig is.
 • Hierdoor is het monteren ook duurder.

Opbouw van een stelkozijn

Montage stelkozijn

Door het stelkozijn stevig aan de binnenzijde van het kozijn te verankeren, ontstaat een praktisch luchtdichte verbinding tussen het stelkozijn en de muur.

Montage kunststof kozijn op stelkozijn

Vervolgens wordt het nieuwe kunststofkozijn over het stelkozijn geplaatst en naar binnen getrokken, waardoor een naadloze aansluiting ontstaat.

Kunststof kozijn met stelkozijn gemonteerd

Zodra het nieuwe kunststofkozijn naadloos aansluit op het stelkozijn, wordt het stevig vastgezet. Hierdoor ontstaat een duurzame en luchtdichte aansluiting tussen het stelkozijn en het kunststofkozijn.

Gebruik van stelkozijnen bij Spitskozijn

In conclusie, het gebruik van een stelkozijn biedt diverse voordelen, waaronder verhoogde stevigheid, verbeterde isolatiewaarden, en een strakke afwerking van het kozijn. Het zorgt tevens voor een langere levensduur van het gehele kozijnenconstructie en verhoogt de inbraakveiligheid.

Het is belangrijk om op te merken dat hoewel het gebruik van een stelkozijn enkele nadelen met zich mee kan brengen, zoals ruimteproblemen bij oudere woningen en een iets langere en duurdere montage, Spitskozijn sterk gelooft in de voordelen van werken met stelkozijnen. Daarom werken we uitsluitend met stelkozijnen om de hoogste kwaliteit en duurzaamheid te waarborgen voor onze klanten. Met onze professionele aanpak en focus op kwaliteit, streven we ernaar om superieure kozijneninstallaties te leveren die aan de hoogste normen voldoen en onze klanten jarenlang tevredenheid bieden.

VRAAG VRIJBLIJVEND ADVIES AAN

Scroll naar boven