fbpx

Spitskozijn

Home » Alles over Hoogrendementsglas (HR, HR+, HR++ en HR+++)

Alles over Hoogrendementsglas (HR, HR+, HR++ en HR+++)

U maakt de keuze voor goed isolerende kunststof kozijnen. Dan kiest u natuurlijk ook voor hoogrendementsglas! In dit blogartikel leest u alles over de verschillende soorten glas, de verschillen in isolatiewaarden en geluidsdemping en natuurlijk de algemene voor- en nadelen.

Wat is hoogrendementsglas

Hoogrendementsglas (ook bekend als HR-glas, HR++(+)) is een veel gebruikte glassoort bij dat wordt gebruikt voor het isoleren van woningen. Door de opbouw van minimaal twee glasbladen met daartussen een spouw, is hoogrendementsglas een stuk dikker dan enkelglas. In tegenstelling tot het “ouderwetse” dubbelglas (HR), wordt de spouw gevuld met een edelgas (argon) wat de isolerende waarde ten goede komt. 

De verschillen tussen HR, HR+, HR++ en HR+++

Het meest verschil tussen de verschillende glassoorten is de warmtedoorgangscoëfficiënt (ook wel Ug-waarde genoemd). Deze waarde wordt uitgedrukt in W/m2K: de hoeveelheid warmte (in Watt) dat per vierkante meter (m2) glas verloren gaat bij een temperatuurverschil van 1 Kelvin (K) tussen de binnen- en de buitenkant van het glas. Hoe lager deze Ug-waarde, hoe beter het glas isoleert.

Glassoorten kunnen in de volgende variaties bestaan:

  • Enkel glas (Ug-waarde ± 5,8 W/m2K)
  • Standaard dubbel glas (Ug-waarde ± 3,0 – 2,7 W/m2K)
  • HR glas: dubbel glas met coating (Ug-waarde ± 1,9 W/m2K)
  • HR+ glas: dubbel glas met coating en edelgasvulling (Ug-waarde ± 1,6 W/m2K)
  • HR++ glas: dubbel glas met een verbeterde coating en een edelgasvulling (Ug-waarde ± 1,2 – 1,0 W/m2K)
  • HR+++ glas (triple glas): driedubbel glas met dubbele coating en edelgasvulling (Ug-waarde ± 0,7 – 0,5 W/m2K)

De Ug-waarde

De Ug-waarde van het glas is dus de belangrijkste waarde bij de keuze van de beglazing als het gaat om warmte-isolatie. Isolerende beglazing kent vele varianten, merken en namen. Er wordt ook nog vaak gesproken over HR+, HR++ of zelfs HR+++ beglazing, echter het gebruik van deze aanduidingen is niet wettelijk vastgelegd.

De bepaling van de U-waarde (warmtedoorgangscoëfficiënt) is wettelijk vastgelegd en moet voor iedere leverancier op eenzelfde wijze worden opgegeven. Om de prestatie van producten goed te kunnen vergelijken is het verstandig vooral naar de Ug-waarde te kijken. In de praktijk komt men bij isolerende materialen ook de zogeheten R-waarde tegen. Dit geeft de warmteweerstand weer, dus het tegenovergestelde van de U-waarde. Het is om te rekenen door middel van de volgende formule: U = 1 / R en R = 1 / U. Dus een U-waarde van 0,5 W/m2K kan om worden gerekend naar R-waarde door: R = 1 / 0,5 met als resultaat R = 2 m2K/W.

Glassoorten

Enkel glas (U-waarde ± 5,8 W/m2K) 

Enkel glas wordt al eeuwen toegepast en vindt men met regelmaat in oudere woningen en bedrijfspanden. Dit glas kent verschillende productiemethoden door de eeuwen heen. Door de slecht isolerende eigenschappen is dit doorgaans hét punt waar men de meeste warmte vanuit een ruimte verliest. Met de alsmaar hoger wordende energiekosten loont het daarom praktisch altijd om deze te vervangen voor hoogrendementsglas.

Standaard dubbelglas (U-waarde ± 3,0 – 2,7 W/m2K) 

Oorspronkelijk bekend als thermopane, werd dit type glas geïntroduceerd door een Duitse fabrikant in 1948 en is het eerste dubbelglas. Het bestaat uit twee glasplaten die door een afstandshouder aan de rand van het glas uit elkaar worden gehouden, met de ruimte daartussen bekend als de ‘spouw’. Een speciale kit sluit de randen af, waardoor een gesloten eenheid ontstaat. Standaard dubbelglas heeft een luchtvulling in de spouw en wordt tegenwoordig zelden nog gebruikt in gevels, afgezien van enkele toepassingen binnenshuis voor geluidsisolatie.

HR glas (U-waarde ± 1,9 W/m2K) 

HR glas is de opvolger van standaard dubbelglas en onderscheidt zich doordat één zijde van het glas is gecoat in de spouw. Deze coating verbetert de isolatie doordat het metaallaagje zonnestraling doorlaat en langgolvige straling reflecteert. Een effectievere coating resulteert in betere isolatie en vermindert de benodigde energie voor verwarming. HR glas wordt tegenwoordig ook niet vaak toegepast, behalve in gevallen van herstelwerkzaamheden waar geen (kleur)verschil mag zijn tussen het herstelde raam en de overige ramen.

HR+ glas (U-waarde ± 1,6 W/m2K) 

De volgende stap na HR glas, HR+ glas vult naast de coating de spouw met een gasvulling (argon of krypton) in plaats van droge lucht. Ook HR+ glas wordt momenteel voornamelijk gebruikt in de vervangingsmarkt.

HR++ glas (U-waarde ± 1,2 – 1,0 W/m2K) 

Als opvolger van HR+ isolatieglas past HR++ glas een verbeterde coating toe met een argon gasvulling. Momenteel is dit het meest gangbare type dubbelglas.

HR+++ glas (U-waarde ± 0,7 – 0,5 W/m2K) 

Ook wel bekend als triple glas of driedubbelglas, bestaat HR+++ glas uit drie glasbladen en twee spouwen. De buitenste ruiten hebben een verbeterde HR-coating aan de binnenzijde en de spouwen zijn gevuld met edelgas. Door de extra glasplaten is triple glas dikker en zwaarder dan HR++ glas, waardoor het meestal niet geschikt is voor bestaande kozijnen.

HR++ Veiligheidsglas

Veiligheidsglas biedt extra bescherming in situaties waar een hogere kans en risico bestaat op glasbreuk. Wanneer er breuk optreedt zal het glas in zeer kleine stukjes breken die aan de tussenfolie blijven hangen. In tegenstelling tot breuken in “normaal” glas (grote en scherpe stukken) verminderd deze manier van breken de kans op letsel aanzienlijk. De norm geldt indien het glas bereikbaar is voor personen: een ruit is bereikbaar voor personen indien deze binnen een horizontale afstand kleiner of gelijk aan 0,85m bij de ruit kunnen komen. Deze norm staat omschreven in de NEN 3569

Erg belangrijk is dat veiligheidsglas wordt toegepast conform de NEN 3569. Het kan immers zijn dat, in geval van letsen, uw verzekeraar niet uitkeert als er “normaal” glas is toegepast waar dat niet had gemoeten.

*In een toekomstig blogartikel zal dieper worden ingegaan op de NEN 3569.

HR++ veiligheidsglas is net als regulier HR++ glas voorzien van een edelgasvulling en coating op één van de ruiten. Om deze reden is de isolerende waarde nagenoeg gelijk aan die van normaal HR++ glas. Hierdoor kan ook met het meeste HR++ veiligheidsglas aanspraak worden gemaakt op ISDE subsidie.

HR++ Veiligheidsglas

Koudeval bij ramen

Koudeval treedt op wanneer warme lucht bij grote raampartijen afkoelt en daarna naar beneden zakt, waardoor het lijkt alsof er constant een tocht over de vloer waait.

Dit fenomeen wordt veroorzaakt door het principe dat koude lucht naar beneden zakt terwijl warme lucht stijgt. De koudere lucht is compacter en zwaarder dan de lichtere warme lucht, waardoor deze laatste opzij wordt geduwd. Wanneer de warme lucht het plafond bereikt, wordt deze naar het raam geduwd, waar het afkoelt en weer naar beneden zakt.

Hierdoor ontstaat een circulatie in de ruimte die als onprettig kan worden ervaren. Koudeval is een direct gevolg van slecht isolerende ramen doordat er veel uitwisseling is tussen de temperaturen van de binnen- en buitenlucht. Koudeval is sterk te verminderen door goed isolerend glas / hoogrendementsglas toe te passen. Daarnaast is het goed om te weten dat ook raamdecoratie en gordijnen voor verbetering kunnen zorgen, doordat ze circulatie langs het raam tegengaan. Ook wellicht goed om te weten: dit is dé reden dat radiatoren vaak onder ramen worden geplaatst. Door de hete lucht van een radiator wordt enigszins voorkomen dat de circulatie de hele ruimte doortrekt en ontstaat een soort luchtgordijn.

Koudeval

Besparing door HR++(+) glas

Vele soorten glas en isolerende waarden. Reuze interessant maar hoeveel bespaart u nou door te kiezen voor hoogrendementsglas? Hiervoor hebben wij de bespaarcheck gemaakt. Ontdek hoeveel u kan besparen als u van enkelglas upgrade naar HR++ glas.

Is HR++(+) glas geluidswerend?

Een bijkomend voordeel en soms zelfs doorslaggevend, is de mate van geluidsreductie door toepassing van hoogrendementsglas. Vooral HR+++ glas (triple glas) kent een aanzienlijke reductie in geluid. Glas kan daardoor flink bijdragen aan het binnencomfort. Geluidsisolerende beglazing zorgt ervoor dat storende geluiden van buiten of juist van binnen gereduceerd worden tot een aanvaardbaar niveau. Het toepassen van verschillende glasdiktes in isolatieglas zorgt ervoor dat er over een breder frequentiebereik geluid wordt geweerd. Ook bestaat zogeheten PVB folie. Deze speciale akoestische folie draagt bij aan geluidswerendheid. Is geluidsreductie een belangrijke factor voor uw keuze in hoogrendementsglas? Geef dit aan bij uw kozijnadviseur zodat hij/zij u de meest geschikte glassoort kan aanbieden.

Welke subsidies bestaan er voor HR++ glas?

Ook dit jaar weer is het mogelijk om subsidie te krijgen indien u upgrade naar HR++(+) glas! Hoeveel subsidie u kan ontvangen is afhankelijk van een aantal factoren. Ontdek alles over ISDE-subsidie en wat Spitskozijn voor u kan betekenen in ons blogartikel:

Waarom beslaat HR++(+) glas aan de buitenkant?

Condens kan zich vormen aan de buitenkant wanneer het buiten koud is en de luchtvochtigheid hoog is, zoals tijdens mistige periodes in het voor- of najaar. Het risico op condensatie is het grootst in de ochtenduren tijdens deze seizoenen. De condens verdwijnt automatisch zodra de buitentemperatuur stijgt en de luchtvochtigheid afneemt. Vergelijk dit met een auto: bij het starten tijdens deze periode kunnen de autoruiten van buiten beslaan, maar als je de verwarming aanzet, verdwijnt de condens vanzelf zonder de ruitenwisser te gebruiken.

Het ontstaan van condensatie aan de buitenkant is geen fout in het product, maar eerder een gevolg van de uitstekende warmte-isolatie van hoogrendementsglas. Het voorkomt dat warme lucht van binnen naar buiten doordringt.

Hoewel condensvorming aan de buitenkant zich slechts in bepaalde situaties voordoet, is het helaas niet volledig te vermijden. Het wegvegen heeft geen zin, aangezien de condens terugkomt zolang de buitentemperatuur laag is en de luchtvochtigheid buiten hoog blijft. Pas wanneer de weersomstandigheden veranderen, verdwijnt de condens vanzelf.

Voor- en nadelen van kunststof kozijnen met hoogrendementsglas

Ondanks de verscheidenheid tussen de soorten hoogrendementsglas zijn er een aantal algemene voor- en nadelen te stellen ten opzichte van enkel glas en “ouderwets” dubbelglas.

Voordelen van kunststof kozijnen met hoogrendementsglas

Nadelen van kunststof kozijnen met hoogrendementsglas

Conclusie

Hoogrendementsglas, ook bekend als HR-glas, HR++(+), is een veelgebruikte glassoort die wordt toegepast voor het isoleren van woningen. Door de opbouw van minimaal twee glasbladen met een spouw ertussen, is hoogrendementsglas dikker dan enkelglas. In tegenstelling tot traditioneel dubbelglas en HR-glas, is de spouw gevuld met edelgas (argon), wat de isolatiewaarde verbetert.

De verschillende varianten van hoogrendementsglas, zoals HR, HR+, HR++, en HR+++, onderscheiden zich voornamelijk op basis van hun isolatiewaarde, uitgedrukt in de Ug-waarde (W/m2K). Hoe lager de Ug-waarde, hoe beter het glas isoleert. Enkel glas, standaard dubbelglas, HR-glas, HR+-glas, HR++-glas en HR+++-glas hebben allemaal verschillende isolatiewaarden.

Koudeval bij ramen kan optreden wanneer warme lucht bij grote raampartijen afkoelt en naar beneden zakt, wat een tochtig gevoel op de vloer kan veroorzaken. Dit fenomeen ontstaat door het principe van koude lucht die naar beneden zakt en warme lucht die stijgt. Goede isolerende ramen, zoals hoogrendementsglas, verminderen koudeval, en raamdecoratie en gordijnen dragen hier ook aan bij.

In het algemeen biedt hoogrendementsglas met kunststof kozijnen een aanzienlijke verbetering van de energie-efficiëntie en het comfort in woningen, maar het is belangrijk om rekening te houden met zowel de voordelen als de nadelen bij het maken van een weloverwogen keuze. Om de juiste keuze te maken voor het glas in uw woning, is het belangrijk u goed te laten adviseren. Kom met ons in contact voor een vrijblijvend adviesgesprek.

VRAAG VRIJBLIJVEND ADVIES AAN

Scroll naar boven